OXUVAR® vs. kyselina šťavelová

Kyselina šťavelová je organická kyselina (vyskytující se v přírodě). Lidový název je „jetelová sůl“. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Ve větším množství je obsažená ve šťavelu, šťovíku a rebarboře. Kyselina šťavelová je pevná, bezbarvá, ve vodě rozpustná, krystalická látka. Kyselina šťavelová se používá v analytické chemii, ve včelařství jako akaricid proti roztoči kleštíku včelímu (Varroa) nebo také k bělení dřeva a odstraňování skvrn od rzi z kamene, dřeva, textilu ap.

OXUVAR®

OXUVAR® je léčivo vyvinuté ve Švýcarsku na bázi kyseliny šťavelové, které před svou registrací muselo projít mnoho četnými testy na vedlejší účinky. To znamená, že pokud je léčivo OXUVAR® používáno dle příbalové informace (součást balení), je léčivo pro včely bezpečné. U netestované kyseliny šťavelové to bohužel jisté není.